ODRŽAN PRVI MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE I RURALNOG TURIZMA NA ZLATIBORU

Prvi međunarodni sajam poljoprivrede i ruralnog turizma na Zlatiboru otvorio je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević koji je ovom prilikom naglasio da je ovo samo početak pomoći ministarstva ovom kraju. Ideja za pokretanja ovog sajma je nastala prošle godine, da se i u zapadnom delu Srbije, koji je okosnica i naše poljoprivrede i turizma, organizuje jedna ovako značajna privredna manifestacija. Po rečima organizatora sajam je je koncipiran u tri segmenta.

Zlatiborski eko agrar i Opština Čajetina dali sve od sebe da ova smotra ovako izgleda i verujemo da će ona postati tradicionalna – zaključio je Marić. Na Kraljevom trgu je postavljeno 40 štandova za prezentaciju poljoprivrednih proizvoda, a 20 izlagača poljoprivredne mehanizacije imao je svoj prostor na  parkingu sa druge strane jezera. Na ovom sajmu učestvovali su, pored domaćih i   izlagači iz Makedonije i Crne Gore. U programu prvog dana bilo je i predstavljanje ručnog rada tkalje Branke Aleksandrić sa Zlatibora. Na otvaranju je nastupilo udruženje za negovanje narodne tradicije Zlatibor, dok je čuveni pesnik Ljubivoje Ršumović govorio svoju pesmu „Zdravica narodu srpskom“.

Na Kraljevom trgu bilo je 40 štandova na kojima su se našli prehrambeni proizvodi iz svih krajeva Srbije.

Tokom sajma za tri dana posetioci su bili u prilici da se informišu o najnovijim inovacijama i dostignućima u razvoju poljoprivrede i turizma. Sajam su organizovali  „Zlatiborski eko agrar“ i Opština Čajetina, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije.