ODLOŽENA SEDNICA REPUBLIČKOG KRIZNOG ŠTABA??

Epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon kaže za RTS da se epidemijska situacija pogoršava. Ističe da još nije dobio poziv za sednicu Kriznog štaba, ali ne zna zašto. Kon napominje da se epidemijska situacija u Srbiji pogoršava. „Imamo taj broj koji je prešao 4.000, što je za 500 više nego prošlog ponedeljka i što ukazuje da ovo i dalje najverovatnije raste. Pratićemo narednih dana, ali svakako nije stalo“, ističe Kon.

Kaže da termin kada će biti sednica Kriznog štaba obično dobijaju dan ranije, a da ga danas nisu dobili. „Ne znam da odgovorim o čemu se konkretno radi, čekam da budem informisan“, objašnjava Kon.

Naglašava da je medicinski deo Kriznog štaba davno zauzeo svoje pozicije i stav da na najmanje sedam dana treba uvesti mere kakve su važile za vikend. „To je ono što smo tražili. Jasno je da se to ne može baš jednostavno dobiti i da su stavovi iz političko-privrednog dela drugačiji“, ističe Kon. Kaže da dve stvari treba sprovesti paralelno – sprečavanje svih kontakata koji nisu nužni za život i što brža vakcinacija. „O merama pričamo još od novembra, da ne pričam sa čime se sve zakasnilo. Međutim, imate sasvim drugačije uglove gledanja. Izgleda da je jedini izlaz koji svi vide da prestane medicinski deo Kriznog štaba da funkcioniše. To je potpuno besmisleno“, naglašava Kon. Ističe da se postavlja pitanje zašto sede tamo ako ih niko ne sluša.

„Zašto ostajemo? Iz jednostavnog razloga – jer smo potrebni. Druga je stvar da li nas slušaju ili ne slušaju. I dalje smo tu. Imate kolege koje su danima u crvenoj zoni. Odložen je krizni štab, to je istina. Zašto je odložen, ja trenutno nemam odgovor“, kaže Kon.

Izvor: rts.rs