ODLAZAK FILMSKE DIVE, PREMINULA MILENA DRAVIĆ

Najveća srpska i jugoslovenska filmska glumica Milena Dravić preminula je noćas u 79. godini u Beogradu, posle teške bolesti.

 

Rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu, na Dorćolu, preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog. Pohađala je osnovnu školu „Janko Veselinović“ u Dušanovoj ulici, a potom upisala Prvu beogradsku gimnaziju.

 

Glumila je u više od sto filmskih ostvarenja. Popularnost joj je donela saradnja sa Ljubišom Samardžićem. Na filmu je debitovala 1959. godine u ostvarenju „Vrata ostaju otvorena“ Franitišeka Čapa. Široku popularnost i prvu „Zlatnu arenu“ u Puli dobila je 1962. godine za ulogu u filmu „Prekobrojna“ Branka Bauera. Velike uloge ostvarila je i u filmovima „Jutro“, „Kozara“, „Bitka na Neretvi“, „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, „Rad na određeno vreme“, „Moj tata na određeno vreme“, „Sekula se opet ženi“, „Nije lako sa muškarcima“ i „Zona Zamfirova“. Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije „Priče iz Nepričave“, Vera iz „Policajca sa Petlovog brda“, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV-komedija „Pozorište u kući“ i „Lud, zbunjen, normalan“. Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program „Obraz uz obraz“.

 

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića. Bila je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade „Zlatna ruža“ na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić“ za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji. Takođe, osvajala je nagrade „Joakim Vujić“, nagrade „Pavle Vuisić“ na Filmskim susretima u Nišu, četiri „Zlatna ćurana“na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset „Zlatnih arena“ na Filmskom festivalu u Puli. Zbog toga je često smatraju najvećom zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.