OD SREDE UVEČE ZAHLAĐENJE SA KIŠOM, ZA VIKEND STABILNO I SUVO

U prethodna tri dana u Srbiji je bilo dosta sunčano, ali sreda donosi novo pogorošanje, jače nestabilnosti i zahlađenje, najpre na severu zemlje, najavio je meteorolog Marko Čubrilo u svojoj najnovijoj prognozi.

Do narednog vikenda sveže i vetrovito, a za vikend sunčanije i malo toplije. Početkom maja malo svežije od proseka i vrlo nestabilno.

U sredu će se preko nas premeštati hladan front visinskiog ciklona koji će se iz središnje Evrope premeštati ka jugu Mađarske. „Već rano ujutro zapadne i severozapadne predele Hrvatske zahvatiće naoblačenje sa kišom i pljuskovima. To naoblačenje koje će biti vezano za hladan front će se tokom dana i u toku noći ka četvrtku premeštati na istok. Sredinom dana i posle podne osim lokalnih pljuskova nad istokom Hrvatske i BiH kao i nad većim delom Srbije može biti i jačih grmljavinsko-olujnih razvoja uz pojavu lokalnih nepogoda kada može biti i vrlo obilne kiše kao i pojave grada. U zoni nestabilnosti vetar u okretanju na severozapadni i prolazno može biti vrlo jak“, ističe Čubrilo.

U četvrak relativno hladno, na jugoistoku Srbije pre podne kiša ili pljuakovi, dok bi ponegde na severu Srbije i Hrvatske moglo biti slabe kiše, dok će na zapadu regiona nastupiti delimično razvedravanje. Tokom dana vetrovito i relativno sveže uz maksimume ispod i znatno ispod proseka, duvaće pojačan, severozapadni vetar, posebno u prvom delu dana.

U petak jutro sveže, a tokom dana malo do umereno oblačno uz ređu pojavu pljuska, uglavnom nad brdsko-planinskim delom regiona. Dnevni maksimum u manjem porastu.

Za dolazeći vikend uz jačanje anticiklona stabilnije i suvo uz manje otopljenje, ali će se maksimumi i dalje uglavnom kretati do oko 22°C.

Početkom maja uz jačanje uticaja ciklona nad Skandinavijom i razvijanje sekundarnog ciklona and Mediteranom promenjljvo i vrlo nestabilno uz česte grmljavinske pljuskove. Maksuimumi ne bi trebali biti jako niski ali bi i dalje bili malo ispod proseka.

„Za sada deluje da bi sam 01. maj nad velikim delom regiona mogao proći bez kiše, ali više detalja za nekoliko dana“, zaključio je Čubrilo.