OBELEŽAVANJE 650 GODINA OD OSNIVANJA KRUŠEVCA

U svečanoj sali Mozaik sale u Gradskoj upravi zasedala je Vlada Srbije, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića. Predsednik Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministri Vlade Srbije, gradonačelnica Jasmina Palurović su u Mozaik sali, ponosu grada.

Akademski umetnik Mladen Srbinović (1925-2009) autor je kompozicije “U slavu Kruševca” koje se prostire na 112 kvadrata svečane dvorane. Prvih 12 zidnih mozaika otkriveni su 1971, povodom 600. godišnjice od osnivanja Kruševca. Još 17 podnih mozaika osvanulo je 15 godina kasnije, i na 600.godišnjicu Kosovskog boja, predstavljeno je i 16 mozaika u lunetama. Tri vitraža od olova “Guslar”, ”Početni tekst sa Kosovskog stuba” i “Učitelj” imaju posebnu simboliku.

„Srbija mora da brine o svojim građanima. Bez slobode, bez nezavisnosti, nema ni mira, niti ostvarenja naših interesa“, kazao je predsednik Srbije u obraćanju posle sednice. On je ukazao da je poručio članovima vlade da gledaju „kako da čuvaju nezavisnost Srbije“. Predsednik Srbije naveo je da je na sednici bilo reči o jačanju vojske, policije, naoružavanja… Vučić je čestitao Vidovdan građanima Srbije, posebno Srbima na Kosovu i Metohiju.

Sedište Gradske uprave Kruševac gde se pored Mozaik sale, nalazi i sala gde zasedaju odbornici lokalnog prlamenta, službe Gradske uprave i kabinet gradonačelnika, predstavlja spomenik kulture od velikog značaja,budući da je bila sedište Okružnog načelstva iz 1904. godine.