NEMA VIŠE PENALA ZA PREVREMENU PENZIJU?

Kazneni poeni za odlazak u prevremenu penziju biće ukinuti najverovatnije u septembru, kada bi pred srpskim poslanicima trebalo da se nađu izmene i dopune Zakona o PIO osiguranju, među kojima i ova odredba. Posle skoro pune četiri godine konačno bi trebalo da prestane kažnjavanje najstarijih koji nisu napunili 65 godina a otišli u penziju. Članovi Socijano-ekonomskog saveta dobili su plan rada Vlade i Ministarstva rada i upoznati su sa propisima koje Samostalni sindikat Srbije ima nameru da predloži Skupštini.

U Samostalnom sindikatu još uvek nemaju nikakav stav Vlade po ovom pitanju, ali nadaju se da će održati reč datu penzionerima i ukinuti penale. Predlog Samostalnog sindikata Srbije je da se penzioneru kada napuni 65 godina života, a ranije je otišao u penziju, ukinu penali ukoliko je u trenutku odlaska u penziju imao punih 40 godina radnog staža. U Samostalnom sindikatu tvrde da je nepravedno da ako je neko 40 godina redovno uplaćivao doprinose ima smanjenu penziju.

Podsećamo, penzionerima u Srbiji se za svaki mesec koji im nedostaje do punih 65 godina života, oduzima 0,34% od penzionog čeka, a maksimalno umanjenje može da iznese i do 20,40% penzije.