NEMA OBUSTAVE NASTAVE U SRBIJI, ZA SADA

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u današnjem dopisu predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama navodi da u ovom trenutku svi relevantni pokazatelji ne ukazuju na potrebu obustave rada, ali i da se ti pokazatelji redovno prate, te da će se reagovati u skladu s novim podacima.

 

U saopštenju za medije Ministarstvo podseća na odgovornost direktora ustanova za redovno sprovođenje mera visokog nivoa higijene, kao i da će sanitarna i prosvetna inspekcija intenzivno sprovoditi nadzor nad ustanovama u pogledu realizacije tih mera.

 

Roditeljima Ministarstvo skreće pažnju da se zbog bezbednosti njihove dece i bezbednosti drugih obrate nadležnim zdravstvenim institucijama ukoliko primete bilo kakve simptome kod dece koji bi mogli da ukazuju na prisustvo virusa. Direktori su, takođe, dužni da vode evidenciju o broju dece, učenika i zaposlenih koji su odsutni iz zdravstvenih razloga i da na dnevnom nivou izveštavaju nadležnu školsku upravu.

 

Sve manifestacije i priredbe u zatvorenom prostoru, koje su planirane za više od 100 učenika se odlažu, a Ministarstvo navodi i da ne treba dozvoliti veća okupljanja dece i učenika po holovima i hodnicima za vreme odmora. Takmičenja i smotre učenika se ne odlažu, već je potrebno da se učenici okupe na otvorenom prostoru ( školskom dvorištu i slično) i nakon toga da se sukcesivno uvode po učionicama. Ekskurzije, nastava u prirodi i druga putovanja na teritoriji Srbije za sada se ne odlažu, ali je potrebno da se prilikom realizacije poštuju sve preporuke u pogledu okupljanja (do 100 učenika) i održavanja higijene.