„NEĆE NAM SE PONOVITI DECEMBAR, ALI BIĆE POSLEDICA“

Četiri, pet dana praznovanja, sasvim sigurno će se odraziti na tok epidemije koronavirusa, upozorava epidemiolog Branislav Tiodorović. On kaže da se prvi negativni efekti mogu očekivati već krajem ove nedelje.

Za koliko bi broj zaraženih mogao da se poveća usled prevelikog opuštanja građanstva, zasad nije mogao da prognozira. Prema njegovim rečima, posledice ovakvog ponašanja mogu se videti za pet do sedam dana. To se, međutim, odnosi od trenutka kada je ovaj mini-odmor počeo. Uz napomenu da brojke iz izveštaja o preseku stanja sa korona virusom od juče nisu realne, ističe da i one ukazuju da i dalje imamo veliki broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih. Napominje i da praznici nisu uticali na smanjenje prvih pregleda u kovid ambulantama. „Brojke od juče nisu realne. Mi znamo da je uvek subotom i nedeljom manji broj testiranih, pa i manji broj pozitivnih. Ali, pazite, kada pogledam izveštaje, imamo manji broj testiranih ali i na taj manji broj testiranih imamo 25 do 30 odsto pozitivnih. To nije dobro, to je veoma mnogo. Ima nekih sredina gde je pozitivno 50 odsto od ukupnog broja testiranih. To je igra malih brojeva, ali ukazuje da se testiraju oni koji zaista imaju neke ozbiljne tegobe, zbog čega idu u kovid ambulantu na prvi pregled, pa imamo povećanje prvih pregleda. Čak ni za praznike i za ovaj vikend nije smanjen broj prvih pregleda i uputa za infektivnu kliniku. Prema tome treba da budemo realni i objektivni“, objašnjava Tiodorović.

Na pitanje koliki skok možemo da očekujemo, i da li može da nam se ponove novembar i decembar, profesor kaže da je još teško iznositi bilo kakve prognoze, ali da ne treba da strahujemo da opet živimo poslednja dva meseca 2020. godine. „Voleo bih da bude blago povećanje ali videćemo, to je još teško proceniti. Ali, nema šanse da nam se ponove novembar i decembar“, rekao je doktor Tiodorović.

Prema njegovim rečima, sada ne možemo očekivati da vakcinisani protiv kovid 19 učestvuju u smanjenju priliva pozitivnih i obolelih, iako imamo više od 900.000 vakcinisanih i skoro 300.000 onih koji su primili drugu dozu: „Efekte vakcinacije treba očekivati za mesec dana“, zaključuje dr Tiodorović.

Izvor: b92.net

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.