DA LI ĆE BITI ODŠTETE ZA PORODILJE??

Za više od 13.000 novoprčenih mama, mesečna naknada za porodiljsko i trudničko bolovanje umanjena je za po nekoliko hiljada dinara, nakon što je nov Zakon o porodici stupio na snagu. Zakon čeka usvajanje izmena. Međutim, mnoge porodilje završile bolovanje, a nisu dobile veće zarade, niti će dobiti odštetu, pišu mediji.

 

U zavisnosti od debljine koverte u vreme dok su radile, pojedinim ženama primanja su sada niža i za 20.000 dinara. Najveći broj njih je oštećen odredbom kojom se za obračunavanje odsustva računa prihod majke u poslednjih 18 meseci, a ne 12, kako je bilo po starom zakonu. Neke mame su se već vratile na posao, deca su im krenula u jaslice, a Ministarstvo za rad u čijoj nadležnosti je Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, više od godinu dana ništa ne menja, a o nadoknadi razlike gotovo niko i ne razmišlja, pišu Večernje Novosti.

 

Na pitanje resornom Ministarstvu da li se o tome uopšte razmišlja, odgovor ni posle nekoliko dana nije stigao: “Na osnovu svega do sada izrečenog od strane države, biće veliki uspeh ako do bilo kakvih promena dođe. Kako oni smatraju da mame uopšte i nisu oštećene, ne verujem da će (ne)oštećenim mamama nadoknaditi štetu. Upravo iz tog razloga apelujemo od samog početka primene Zakona na što hitnije izmene, kako bi što manji broj njih dobio umanjene naknade zarada”, kaže Jasmina Mihnjak, iz Udruženja roditelja Bebac.

 

Izvor: B92.net , novosti.rs