NA SVETOSAVSKOJ AKADEMIJI URUČENA SVETOSAVSKA NAGRADA

Na Svetosavskoj akademiji, koja je sinoć održana u Kruševačkom pozorištu, Prof.dr Radmili Maksimović uručena je Svetosavska nagrada koja se tradicionalno dodeljuje najzaslužnijim pojedincima iz oblasti prosvete, kulture i nauke.

Prof. dr Radmila Maksimović, rođena je 17. septembra 1954.godine u Adi, opština Osijek. Gimnaziju je završila u Apatinu, a diplomu Prirodno-matematičkog fakulteta na grupi za hemiju stekla je u Beogradu, gde je i magistrirala. Zatim je doktorirala na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu na temu toksikološke biohemije i dobila zvanje kliničkog biohemičara.

Bila je zaposlena u laboratorijskoj službi Doma zdravlja u Kruševcu, gde je obavljala dužnost šefa službe, sa tog je mesta otišla u zasluženu penziju. Prof.dr Maksimović je od 2009. godine bila docent na privatnom Univerzitetu Aperion u Banja Luci, od 2012. godine i docent na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu Travnik, na kojem obavlja i dužnosti vanrednog profesora za biohemijsku grupu predmeta, radi i kao profesor na Visokoj Hemijsko-tehnološkoj školi u Kruševcu. Prof. dr Radmila Maksimović iza sebe ima veliki broj objavljenih stručnih publikacija u zemlji i inostranstvu i spoljni je saradnik Medicinskog fakulteta u Nišu i Medicinskog fakulteta u Prištini. Napisala je i objavila četiri univerzitetska udžbenika:

Prof. dr Rada Maksimivić jedan je od osnivača Udruženja za zaštitu životne sredine Rasina.Pored svih stručnih obaveza bavi i književnim stvaralaštvom, ima izdata tri romana: “Osnivač je ŽFK Napredak i Bridž kluba u Kruševcu i član je stručnog štaba ženske fudbalske reprezentacije Srbije za mlade do 17 godina.

Krunom svog rada prof. dr Rada Maksimović smatra pokretanje Parohijskih sportskih igara, za koje je tada dobila Blagoslov Vladike niškog gospodina Irineja, da u Kruševcu započnu, a potom, da se ove igre prošire na celo Srpstvo.