MUP PODSEĆA: OD 15. JUNA VOZAČI ELEKTRIČNIH TROTINETA MORAJU DA IMAJU NALEPNICU

Od 15. juna vozači električnih trotineta mogu učestvovati u saobraćaju samo pod uslovom da imaju odgovarajuću nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja, saopštio je MUP na svom instagram nalogu.

Uz ovu informaciju MUP je naveo i koje su predviđene obaveze vozača električnih trotineta. Jedna od njih je ta da se električni trotinet vozi biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom. Ukoliko ne postoji predviđena staza, vozač električnog trotineta može se kretati kolovozom na putu na kome je ograničena brzina kretanja 30 km/h. odnosno 50 km/h ako ima više od 18 godina. Prilikom prelaska ulice, vozač električnog trotineta ne sme da ga vozi, odnosno mora da siđe sa električnog trotineta i pređe ulicu, osim na prelazu biciklističke staze – ističe se u saopštenju.

Vozač električnog trotineta, podseća MUP, mora da nosi svetloodbojni prsluk kada se kreće kolovozom, a u uslovima smanjene vidljivosti i noću, vozač je u obavezi da nosi svetloodbojni prsluk i kada se kreće biciklističkom stazom. Vozač električnog trotineta u obavezi da nosi zaštitnu biciklističnu kacigu, a tokom vožnje zabranjeno je korišćenje slušalica u oba uva. Naglašeno je i da se električnim trotinetom ne može prevoziti više osoba.