MOGUĆE I IZMENE ZAKONA O PODRŠCI PORODICI

Četiri meseca se primenjuje Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. Iz resornog ministarstva navode da će do kraja godine biti ispunjena sva zaostala davanja i da je moguća izmena zakona zbog žena sa visokim primanjima, kako ne bi bile diskriminisane.

 

Novčana pomoć predviđena je Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom koji je na snazi skoro godinu dana. Iako je predviđena podrška veća nego ranije i dalje ima propusta.

 

Iz Ministarstva poručuju da će, ukoliko bude potrebe, biti izmena i dopuna zakona kako bi status svake žene i deteta bio bolji.

 

„Pratimo individualni status svake žene i svakog deteta, a posebno onih žena koja su imala najveća primanja pa je sada osnovica za njihove obračune tri prosečne plate i onih žena koje su radile manje od 18 meseci“, navodi Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku. Do kraja godine će, objašnjava, imati kompletnu isplatu i biće ispunjena sva zaostala davanja. „Bilo je određenih administrativnih poteškoća ali je najveća prednost to što se više ne ide preko poslodavca, pa onda poslodavac daje majkama novac. Svaka žena će na svoj račun dobijati sredstva i time ćemo u budućem periodu izbeći ovaj zaobilazni put za finansijska davanja“, dodaje Đukić Dejanovićeva.

 

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom usvojen je u decembru prošle godine. Stupio je na snagu 1. januara, a njegova primena počela je od 1. jula. Po tom zakonu, za prvo dete isplaćuje se 100.000 dinara jednokratno, za drugo 154.000, treće 278.000, a za četvrto 370.000 dinara na 24 mesečne rate.

 

Izvor: rts.rs