MMF: STRUJA U SRBIJI TREBA DA POSKUPI

Struja u Srbiji treba da poskupi bar za iznos inflacije, čime bi i dalje cena električne energije ostala stabilna, kaže šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Sebastijan Sosa, i podseća da tarife nisu menjanje skoro dve godine. Na pitanje novinara hoće li poskupeti struja, Sosa je rekao da je kratkoročno potrebno povećati cene električne energije, a da srednjoročno treba se povećavaju postepeno.

 

“Srbija će morati da pređe na čistije izvore energije. To (poskupljenje struje) će morati postepeno da se dešava, pri čemu treba uzimati u obzir socijalne implikacije”, naveo je Sosa. Srbija je u prethodnih nekoliko godina zabeležila napredak u rešavanju pitanja problematičnih državnih preduzeća, ali je ostalo još da se reši budućnost Petrohemije i Resavice, izjavio je danas šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, Sebastijan Sosa. On je novinarima rekao da Petrohemija trenutno beleži boljitak kada je reč o rezultatima, ali da ona može da postane rizik za budžet kada isteknu aktuelni ugovori sa tim preduzećem. MMF, kaže, zato podržava nameru vlasti u Srbiji da objavi tender za privatizaciju Petrohemije. Dodao je da Resavica dobija podršku vlade kroz subvencije zbog socijalnih implikacija, te da MMF podržava i nameru vlasti u Srbiji da se nađe plan za zatvaranje nekih rudnika koji nisu održivi, ali da se istovremeno obezbedi program pomoći za ugrožene radnike.

 

Sosa kaže da je u prethodnom periodu smanjen broj državnih preduzeća koja su gubitaši, kao i podrška države takvim kompanijama. Prema njegovim rečima, procene su da je 2014. i 2015. godine podrška države gubitašima iznosila tri odsto BDP-a, dok danas iznosi manje od jednog procenta BDP-a.

 

Šef beogradske Kancelarije MMF je naveo da je došlo do poboljšanja i kada je reč o dividendama koje pojedina preduzeća uplaćuju direktno u državni budžet. Međunarodni monetarni fond očekuje da privatizacija Komercijalne banke bude sprovedena kroz transparetno nadmetanje, kao i da uskoro bude objavljen poziv za dostavljanje neobavezujućih ponuda, kaže šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, Sebastijan Sosa.

 

Sosa je na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije rekao da postoji interesovanje različitih investitora za Komercijalnu banka, čija je privatizacija, kaoo je ocenio, ključni element reforme srpskog finansijskog sistema. “Uvereni smo da će proces nastaviti transparentno da se odvija. U ovoj fazi potencijalni investitori rade analize, potpisali su ugovore o neobjavljivanju informacija”, naveo je on. Naglasio je da MMF u svim zemljama traži da procesi privatizacije budu sprovedeni kroz transparnetno nadmetanje.

 

Sosa je takođe podsetio da je Srbija nedavno skinuta sa “crne liste” Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), a na pitanje novinara o tome da li je bilo negativnih posledica po Srbiju koja je godinu i po dana bila na toj listi, kaže da je teško dati empirijske dokaze, ali da ne vidi neke dugoročne uticaje po Srbiju. Istakao je da je period koji je Srbija provela na listi bio kratak, da su srpske vlasti brzo počele da preduzimaju mere i da je to omogućilo da se ispune preporuke i da Srbija bude uklonjena sa te liste. “Ne vidimo neke dugoročne uticaje ove mere. Da nije bilo korektivnih mera i da je Srbija duže ostala na listi definitivno bi se videli negativni efekti po investicije i ekonomiju”, zaključio je Sosa.

 

Izvor: novosti.rs