JAVNI ČAS PREDUZETNIŠTVA U MEDICINSKOJ ŠKOLI

U Medicinskoj skoli u Kruševcu održan je „Javni čas preduzetništva“ na kom je 12 učenickih kompanija predstavilo svoje proizvode i projekte.

 

Preduzetništvo kao deo reformi obrazovanja u Srbiji ušlo je u srednje škole putem dualnog obrazovanja i obavezan je obrazovni predmet završnih razreda srednjih stručnih škola. Preduzetništvo obuhvta zbir znanja veština i sposobnosti, ali i kreativnost i pokretački duh, hrabrost i odgovornost, dinamičnost, posvećenost i upornost. Na javnom času u Medicinskoj školi 12 učenickih kompanija predstavilo je svoje proizvode i projekte, od početne ideje do finalnog proizvoda i plasmana na tržištu. Maturanti medicinske škole uspeli su da timskim radom osmisle kreativne i korisne proizvode, ali i da inoviraju već postojeće.

 

Na javnom času prezentovan je melem protiv opekotina, zatim lizalica protiv stresa, na bazi matičnjaka, magične rukavice za pranje sudova, slušalice sa magnetom. Javni čas preduzetništva otvorila je učenička kompanija Bio eli koja se plasirala na nacionalno takmičenje učeničkih kompanija, a koje će od 19. do 21. maja biti održano u Novom Sadu, a oni su osmislili i proizveli organski prašak protiv mamurluka.

 

Značaj stvaranja preduzetničkog duha kod mladih je višestruk jer se ne odnosi isključivo na profesiju kojom će se baviti već pomaže u osmostaljivanju i donošenju odluka u životu uopšte, jedna je od poruka profesorke Marije Urošević.