MALVERZACIJAMA OMOGUĆILI STICANJE DIPLOME SREDNJE ŠKOLE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužulaštva u Kraljevu, uhapsili su 19 osoba zbog sumnje da su malverzacijama omogućili jednoj osobi sticanje diplome ekonomskog tehničara.

Uhapšeni su I. J. (1971), bivše odgovorno lice jedne srednje škole u Kruševcu, kao i nastavnici V. N. J. (1975), N. T. (1971), S. M. (1988), S. S. (1975), B. N. (1987), A. S. (1979), B. I. (1968), Lj. M. (1979), N. Ž. (1979), I. P. (1975), B. C. (1983), J. L. (1969), V. M. (1953), I. S. (1958) i D. I. (1973), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja. Krivičnom prijavom za isto krivično delo biće obuhvaćen još jedan četrdesetdevetogodišnji nastavnik.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje isprave, uhapšena je J. M. (1981), koja se sumnjiči da je protivpravno stekla diplomu, dok se njena majka D. M. (1956) i A. L. (1977) terete za krivično delo trgovina uticajem.

Sumnja se da je I. J., u maju 2020. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja sačinio i izdao diplomu neistinite sadržine o završenoj školi J. M.

I. J. se tereti da je lažno prikazao da je J. M. stekla zvanje ekonomski tehničar, iako je znao da ona nije prisustvovala nastavi, polagala predmete i maturski ispit pred komisijom, već je sačinio lažnu prijavu o njenom upisu u tu školu i promenio datum podnošenja prijave.

Na taj način on je, kako se sumnja, formalno pravno stvorio neophodne uslove da donese rešenje o priznavanju nastavnih predmeta i sačini ugovor o dokvalifikaciji i prekvalifikaciji sa učenikom J. M. u vrednosti od 1.075 evra, ali novac nije uplatio na tekuće račune niti evidentirao u poslovnoj dokumentaciji škole, već ga je zadržao za sebe.

I. J. je osumnjičenoj omogućio sticanje dodatnog obrazovanja na osnovu čega se ona zaposlila u jednom domu zdravlja u Sremskoj Mitrovici.

Osumnjičena D. M., koja je majka J. M., tereti se da je, u maju 2020. godine, preko A. L., osumnjičene da je bila posrednik prilikom sticanja diplome, obećala poklon tadašnjem odgovornom licu srednje škole I. J. ukoliko njenoj ćerki izda diplomu.

Takođe, nastavnici u toj školi su, kako se sumnja, prekoračili granice svojih službenih ovlašćenja na taj način što su sačinjavali zapisnike o polaganju ispita neistinite sadržine i omogućili tadašnjem odgovornom licu te škole da izda diplomu J. M.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.