KRUŠEVAČKI DOM ZDRAVLJA OBELEŽAVA SVETSKI DAN SRCA

Od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji je 2021. umrlo 56.610 osoba, objavio je nacionalni institut za javno zdravlje Batut. Kao najteži oblik ishemijskih bolesti srca, akutni koronarni sindrom je vodeći zdravstveni problem u razvijenim zemljama, a kako je navedeno, poslednjih nekoliko decenija i u zemljama u razvoju. U taj sindrom, prema navodima Batuta, spadaju akutni infarkt miokarda, nestabilna angina pektoris i iznenadna srčana smrt. Batut je dodao i da je akutni koronarni sindrom u Srbiji činio 50,9 odsto svih smrtnih ishoda od ishemijskih bolesti srca u 2021.

U faktore rizika za kardiovaskularna obolenja, odnosno bolesti srca i krvnih sudova, spadaju pušenje duvana, povećan krvni pritisak, povišen nivo holesterola u krvi i dijabetes. Ovi rizični faktori su povezani s preteranom gojaznošću, ishranom bogatom zasićenim mastima i nedovoljnom fizičkom aktivnošču.

Pod sloganom „Svim srcem za sva srca“, u Domu kulture u Beloj Vodi u okviru obeležavanja Svetskog dana srca, lekari Doma zdravlja Kruševac održali su predavanje, a patronažne sestre Doma zdravlja Kruševac, merile su krvni pritisak i nivo šećera u krvi žiteljima Bele Vode. Dom zdravlja sličnu akciju spoveo je i u Dijagnostičkom centru, gde su zainteresovani Kruševljani mogli takođe da izmere nivo šećera u krvi i krvni pritisak, a zatim u dogovoru sa svojim izabranim lekarom odrade i skrining na kardiovaskularne problem.