“EKONOMSKI POLOŽAJ I SLOBODA MEDIJA U RASINSKOM OKRUGU”

Projekat Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac “Ekonomski položaj i sloboda medija u Rasinskom okrugu” je realizovan u prethodnih 8 meseci. Danas je organizovana završna konferencija za novinare na kojoj su izneti podaci dobijeni tokom istraživanja po projektu, a oni pokazuju da većinu svojih prihoda mediji iz Rasinskog okruga, ostvaruju na konkursima lokalnih samouprava i Ministarstva kulture informisanja, a da su novinari najčešće plaćeni u rasponu od 40 do 50.000 dinara.

Skoro dve trećine medija (20 od 29) je u stopostotno privatnom vlasništvu. Manje od jedne šestine medija (pet) je u vlasništvu udruženja građana. Za sufinansiranje projekata od javnog interesa iz oblasti javnog informisanja lokalne samouprave iz Rasinskog okruga troše manje od 1% godišnjeg budžeta. Većinu sredstava na konkursima lokalnih samouprava dobijaju lokalni mediji ili mediji iz okruga.

Socio-ekonomski položaj novinara u medijima Rasinskog okruga je jako loš, pokazuju rezultati projekta “Ekonomski položaj i sloboda medija u Rasinskom okrugu”.