KOLIKA JE ŠTETA OD POPLAVA IZ JUNA 2019.? /video

Tokom juna meseca suočavali smo se sa čestim upozorenjima meteorologa na pojavu grmljavine, kiše i grada na teritoriji Srbije. Sam Grad Kruševac nije tokom prošlog meseca bio suočen sa pojavom grada, ali bilo je dana kada je padalo i preko 30 litara kiše po kvadratu za nekoliko sati, što je izazvalo pojavu lokalnih poplava, pre svega na seoskom području.

 

Pod vodom je u najvećoj meri bio zahvaćen potez Bela Voda – Kukljin, zatim Šanac, Jasika i Makrešane, ali na sreću voda se duže od 24 sata zadržala samo u izolovanim slučajevima na parcelama. Plavljena površina je dimenzija od 150 do 200 hektara, a šteta poljoprivredi naneta je na manje od 30 hektara.

 

Početkom juna meseca, na teritoriji cele Srbije proglašena je vanredna odbrana od poplava, a na pojedinim područjima i vanredno stanje za vreme i nakon poplava. Posledice se još uvek procenjuju. U Kruševcu nije bilo potreba za vanrednim reagovanjima, osim opasnosti od izlivanja lokalnih bujičnih potoka, a monitoring je trajao 24 sata. Na teritoriji Rasinskog okruga, najkritičnije je bilo na području Opštine Trstenik.