KAZNE OD 10.000 DO 50.000 DINARA ZA PALJENJE STRNJIŠTA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Odeljenja za vanredne situacije u Kruševcu podneli su prekršajne prijave protiv dve osobe sa područja Rasinskog okruga zbog postojanja osnova sumnje da su proteklog vikenda izazvale požare na otvorenom prostoru.

 

S obzirom na požare na otvorenom prostoru, čiji je uzrok spaljivanje biljnih ostataka, podsećamo da su za ovaj prekršaj Zakonom o zaštiti od požara propisane novčane kazne. Tako će fizička lica koja se ogluše na zakonske propise platiti kaznu u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara, a u slučaju nastanka veće materijalne štete i kazne zatvorom od šest meseci do tri godine.

 

Odeljenje za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu apeluje na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom, jer na taj način izlažu opasnosti ne samo sebe, već i svoje susede i materijalna dobra. Napominjemo da će ovo Odeljenje intenzivno kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka, kao i loženja vatre na otvorenom u šumi, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.