Kad ćemo konačno da spakujemo zimske jakne?

Prema podacima Nacionalnog centra za klimatske promene u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, prognoza za proleće i nije baš tako divna. Predviđa se da će proleće biti toplo i sa prosečnom količinom padavina u većem delu zemlje. Međutim, po prognozi klimatskog sektora RHMZ -a tokom proleća očekuju nas i mrazni dani, kada je minimalna temperatura niža od 0 stepeni Celzijusa. Broj mraznih dana biće od 5 do 15 u nižim predelima, a u brdsko planinskim krajevima i do 48 dana. To znači da će na planinama u Srbiji ipak proleće biti hladnije.

Kako su nam objasnili teško je prognozirati apsolutnu maksimalnu ili minimalnu temperaturu vazduha za mesec dana ili sezonu. Srednja sezonska maksimalna temperatura tokom proleća biće u granicama od 18 do 20, u višim predelima od 7 do 13 stepeni Celzijusa, dok bi minimalana bila u u granicama od 5 do 10, u planinskim krajevima od 0 do 4 stepena Celzijusa. Tokom proleća biće zabeležno od 12 do 20 letnjih dana!!

Proleće 2017. godine je bilo 11. najtoplije od kada se vrše merenja. Najtoplije proleće bilo je 2007. godine, a najhladnije 1987. Najviša prolećna temperatura prošle godine bila je 32 stepena, koja je izmerena u Kikindi 31. maja, dok je najniža temperatura bila izmerena na Kopaoniku i to -12,8 stepeni.