JOŠ JEDNO POVEĆANJE MINIMALCA U 2019.

Ministar za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da bi u septembru moglo da dođe do povećanja minimalne cene rada, a da bi tada moglo već da se „kalkuliše“ i sa povećanjem penzija.“Sve naznake govore da nastavljamo sa aktuelnim trendom u našim finansijama i ekonomiji, što je sve odlično. To je znak da možemo da verujemo da ćemo obradovati naše građane, a neki momenat koji je najverovatniji je septembar, kada govorimo o minimalnoj ceni rada. Mi tada već moramo da znamo koliko možemo da povećamo minimalnu cenu radu, samim tim da možemo da vršimo kalkulacije i oko penzija“, rekao je Đorđević.

 

Kako je objasnio, svakih sedam dana dobija statistiku, ne samo kretanja ekonomije, već direktno iz PIO fonda. „Mi smo već manje “povukli“, u odnosu na prošlu godinu, iz budžeta, što je dalo prostora da, pored povećanja, ulažemo i u privredu, da ulažemo u infrastrukturu. Što je dalo mogućnost boljitka i u drugim oblasitiima“, rekao je ministar.Dodao je da je u razgovoru s predstavnicima MMF utvrđeno da smo mi već sada na 10,7 BDP kada su u pitanju penzije, a, kako je naveo, 11 je neka optimalna granica.

 

„Dakle, već sada vidimo da postoji taj prostor. Sada već na dnevnom nivou imamo jasnu matmatiku šta se dešava u PIO fondu, možemo da reagujemo promptno. Možemo da primetimo ukoliko ima nekih nepravilnosti i već sada pravimo računice za budućnost“, poručio je.Kaže da ne bi da se poredimo sa zemljama regiona kad su penzije u pitanju, ali naglašava da Vlada Srbije ima jasan cilj da poveća penzije, te da je ono ka čemu se ide da to bude kao minimalna potrošačka korpa.

 

„Mislim da bi to trebalo da bude sadašnji reper, zadatak kako da dođemo do neke cifre i koja je to cifra. Kolika god ona bude bila, trebalo bi da se izjednači sa penzijom. Sada je prosečna penzija 228 evra, pre 9 godina je bila 193 i o tome pričaju neki lideri trenutno. Ako je to dobro…“, objasnio je ministar Đorđević.