JEDINSTVENO UPRAVNO MESTO U 14 GRADOVA I OPŠTINA SRBIJE

U procesu reforme javne uprave, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo je program  Jedinstveno upravno mesto, sa ciljem da se građanima pruže bolje i efikasnije usluge. Ta usluga omogućava građanima da na jednom mestu dobiju sve informacije, podnesu samo jedan zahtev i u komunikaciji samo sa jednim službenikom dobiju odgovarajuće rešenje. Od 2018. godine do sada Jedinstvena upravna mesta otvorena su u 14 gradova i opština u Srbiji, a u planu je njihovo otvaranje i u drugim jedinicama lokalne samuprave.

“Došao sam da predam dokumenta za legalizaciju objekta. Predao sam dokumentaciju, sve su mi pregledali na jednom mestu, sve sam završio.”; “Proverila sam poresko stanje, dobila račun odmah za uplatu, sve odlično, svaka pohvala.”;  “Sve na jednom mestu za pet minuta. Nemam da šetam nigde dalje, sve ovde.”;  “Odavno nisam dolazila. Današnjim dolaskom, ja sam upravo ovu curu htela tražiti gore gde sam je tražila prošle godine. Zatečena sam.”;  “Došla sam da proverim porez pošto mi je otac preminuo pa da vidim da li je sve izmireno i stvarno super sve brzo završila bez gužve. Jako su ljubazni i sve može da se završi na jednom mestu. Ranije sam morala da idem u katastar. Sad je sve na jednom mestu.” – kažu građani Gornjeg Milanovca.

Sve je na jednom mestu – osim u Gornjem Milanovcu to sada mogu da kažu i građani Lazarevca, Sombora, Smederevske Palanke, Šapca, Bele Palanke, Žitišta, Kruševca, Užica, Vlasotinca, Rače, Stare Pazove, Kuršumlije i Pirota. Administrativne poslove mogu da obave na jednom šalteru.

Jedinstveno upravno mesto je omiljeni projekat gradova i opština u Srbiji, kaže ministarka Marija Obradović:Odvojili smo 40 miliona dinara da finansiramo otvaranje jedinstvenih upravnih mesta u još nekoliko gradova u Srbiji i nastavićemo to da radimo ozbiljno. Jedinstveno upravno mesto je zapravo jedno mesto, jedan šalter gde vi zatražite uslugu i na tom istom šalteru vi dobijete potvrdu odnosno rešenje svoje usluge. Nema više šetnje, štedite vreme, štedite novac. To je moderna i efikasna uprava u Srbiji.”

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu da im je cilj da Jedinstveno upravno mesto postoji u svakom gradu i opštini.

Suzana Marjanović, Odeljenje za uređenje i koordinaciju sistema javne uprave, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave: “Na jednom fizičkom mestu u proseku se nalazi oko 15 šaltera koji su otvoreni za građane. Na usluzi su građanima za one procedure koje su ranije bile na različitim lokacijama. Poenta je u tome da građanin kada želi da ostvari svoje pravo, dođe na jedno mesto, na jedan šalter. Ne odlazi kao ranije na pet mesta ili pet šaltera. Dolazi tu, predaje svoj zahtev i dobija na istom tom šalteru svoje rešenje, informaciju, saglasnost, potvrdu, šta god da je traženo.

U okviru reforme javne uprave, čiji je glavni koordinator Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije, od 2018. godine do sada Jedinstvena upravna mesta otvorena su u 14 gradova i opština u Srbiji. Reforma javne uprave u našoj zemlji sprovodi se uz podršku Evropske unije i predstavlja temeljan proces promena načina rada i pružanja usluga građanima i pojednostavljivanja procedura.

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.