IZVEŠTAJ ODELJENJA ZA VANREDNE SITUACIJE, 17.07.2021.

Za dane vikenda i u ponedeljak promenljivo oblačno sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine. Ponegde nepogoda sa jakim pljuskom, velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom. U protekla 24 časa na teritoriji grada Kruševca palo je ukupno 15,4 l/m2 kiše.

„RADARSKI CENTAR KRUŠEVAC“, aktivnost sistema odbrane od grada: Na dan 16.07.2021. u periodu od 15.27 do 15.50 i od 16.13 do 17.28, izvršeno je dejstvo sa 31 lansirne stanice na teritoriji „Radarskog centra Kruševac“ i tom prilikom su utrošene ukupno 82 protivgradne rakete. Zabeležena su sugradica i grad, ali bez registrovane štete na teritoriji grada Kruševca. Stanje zaliha raketa Radarskog centra Kruševac su ukupno 572 protivgradne rakete. Prosek po lansirnoj stanici je 5 raketa. Sugradica bez štete je registrovana u opštini Kuršumlija. Grad bez štete je registrovan u opštinama Aleksinac i Kuršumlija.

KONTROLA POŠTOVANjA EPIDEMIOLOŠKIH MERA UTVRĐENIH U CILjU ZAŠTITE STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Odeljenje za inspekcijske poslove i Odeljenje komunalne milicije je dana 16.07.2021. godine izvršilo ukupno 43 nadzora u vezi sa sprovođenjem protivepandemijskih mera.

INTERVENCIJE PRIPADNIKA VATROGASNO-SPASILAČKIH JEDINICA: Na teritoriji nadležnosti Odeljenja za vanredne situacije u Kruševcu, tokom protekla 24 časa, vatrogasno spasilačke jedinice intervenisale su na gašenju jednog požara na otvorenom prostoru (divlja deponija), i jednog požara na kablovima trafo–stanice. Prilikom navedenih intervencija angažovano je šest vatrogasaca-spasilaca i tri vatrogasna vozila sa opremom. Nije bilo povređenih i poginulih lica.

Požari i eksplozije: Juče, u 16.28, na planini Jasterebac, teritorija grada Kruševca, usled udara groma, došlo je do požara usled čega su goreli kablovi za prenos električne energije na trafo-stanici vlasništvo EPS-a. Intervenisali su pripadnici VSJ Kruševac sa pet vatrogasaca-spasioca i dva vatrogasna vozila. Požar je likvidiran u 17.25 časova. Usled čestih udara gromova, do zaključenja ovbog izveštaja, bez električne energije su naseljena mesta Lovci, Stanci i Bovan sa oko 360 potrošača, a ekipe EMS-a su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

JKP „VODOVOD-KRUŠEVAC“: Bez planiranih isključenja.

SRBIJA, IZGLEDI VREMENA ZA SEDAM DANA – RHMZ (do 24.07.2021. godine): Do utorka promenljivo oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegde nepogoda sa jakim pljuskom, velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom. Od srede pretežno sunčano, posle podne ponegde kratkotrajni pljusak sa grmljavinom. Temperatura oko prosečnih vrednosti.

VODOSTAJI NA REKAMA:
ZAPADNA MORAVA: JASIKA: -144, redovna 355, vanredna 430
JUŽNA MORAVA: MOJSINjE: 99, redovna 280, vanredna 400