IZLOŽBA “NIKOLA TESLA – ČOVEK IZ BUDUĆNOSTI” U ALEKSANDROVCU

Muzej Nikole Tesle, u saradnji sa Turističkom organizacijom Aleksandrovac i srednjom školom „Sveti Trifun“ sa Domom učenika Aleksandrovac, organizovao je izložbu „Nikola Tesla – Čovek iz budućnosti“.

Izložba je deo putujućeg karavana beogradskog Muzeja koji je odlučio da poseti manje sredine, odnosno manja mesta u Srbiji. Vizuali prikazani na posebno dizajniranim panelima predstavljaju priču o životu i delu jednog od najvećih naučnika svih vremena.

Delo Nikole Tesle prate radni modeli koji prikazuju neke od Teslinih najvažnijih pronalazaka kao što su indukcioni motor sa rotorom u obliku diska, „Kolumbovo jaje“, Teslin transformator i Teslina pumpa. Postavku dopunjuju i makete nekih od najvažnijih Teslinih projekata kao što su hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima, laboratorija u Kolorado Springsu, čuveni toranj na Long Ajlendu, ali i replika „Plavog portreta“, jedinog portreta Nikole Tesle.

Postavka se od danas nalazi u holu Srednje škole „Sveti Trifun“ u Aleksandrovcu. Ideja gostujućih izložbi po Srbiji je nastala sa misijom da kultura i nauka budu dostupne svima.