IZBORNI DAN U SRBIJI

U Srbiji i dijaspori glasa se za izbor predsednika Republike, narodne poslanike, kao i za lokalne skupštine u nekoliko lokalnih samouprava. Pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima ima 6.502.307 birača, utvrdila je Republička izborna komisija. Birališta su otvarena u 7, a zatvaraju se u 20 sati.

U Kruševcu se glasa na 132 biračka mesta. Upisanih birača je 106.678, koji će svoje pravo da glasaju moći da ostvare do 20 časova, kada se sva biračka mesta zatvaraju.

U Srbiji se glasa na 8.255 biračkih mesta, od kojih je 29 mesta u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a dijaspora glasa na 77 biračkih mesta.

Oko 100.000 birača sa KiM glasaće u Tutinu, Raški, Kuršumliji i Vranju.

Na predsedničkim izborima na glasačkom listiću je 8 kandidata, a za parlamentarne prijavljeno je 19 lista.

U 2 grada i 12 opština glasa se za sastav lokalnih skupština – u prestonici i Boru, a biraće se odbornici u opštinama Aranđelovac, Smederevska Palanka, Sevojno, Lučani, Knjaževac, Medveđa, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

Građani biraju 110 odbornika u Skupštini Beograda, koji će potom birati gradonačelnika. Mandat odbornika, kao i prvog čoveka prestonice, traje četiri godine. Glasačko pravo građani će moći da ostvare na 1.198 biračkih mesta. Konačan broj birača na lokalnim izborima u Beogradu je 1.600.463, utvrdila je Gradska izborna komisija.

Otvaranjem biračkog mesta u ambasadi Srbije u Londonu, u subotu u sedam časova počelo je glasanje u dijaspori na izborima koji će u Srbiji i većini biračkih mesta u inostranstvu biti održani u nedelju.

Biračka mesta u subotu su otvorena i u SAD i Kanadi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Svi punoletni građani trebalo bi da su dobili poziv za glasanje, međutim, i bez njega može da se glasa uz ličnu kartu ili pasoš.

Ako je jedan birač dobio više poziva za glasanje, to znači da je upisan pod različitim rednim brojevima u spiskovima za predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore.

Ukoliko, ipak, primete bilo kakve nepravilnosti, građani treba da se obrate Izbornoj komisiji ili MUP-u.

Prema rečima Vladimira Dimitrijevića, predsednika Republičke izborne komisije, na ovim izborima biće rekordan broj posmatrača, 5.218, a OEBS će izbore pratiti sa 265 posmatrača iz 41 zemlje članice, od otvaranja biračkih mesta, glasanja do prebrojavanja glasova.

Biće rekordan broj i biračkih odbora – u stalnom sastavu oko 72.000, kao i u proširenom, koji podrazumeva da svaka proglašena izborna lista delegira po dva svoja predstavnika.

Prve preliminarne rezultate RIK će saopštiti 24 časa od zatvaranja biračkih mesta, u ponedeljak, 4. aprila, do 20 časova.