ISPRAVNO – DOK TRAJE GARANCIJA, I NIJE PROBLEM

Postoje pouzdane informacije da veći deo proizvoda nema veći rok upotrebe, odnosno da traju samo do isteka garancije, kaže Petar Bogosavljević.

 

Apsolutno mislim da je tako napravljeno. Žalbe potrošača su potvrdile tu tezu. Najveći broj kvarova tehničke robe dešava se oko dva dana po isteku garancije. To je uglavnom bela tehnika, mobilni telefoni, računari…Sami proizvođači kažu da je osiromašenje u svetu, i da je to uticalo na promenu kvaliteta materijala koji se koristi u industriji i to je sasvim prirodno donelo manje kvalitetnu robu“, rekao je Bogosavljević koji je predsednik Pokreta potrošača gostujući u Jutru sa Natašom na TV Prva. Vladimir Radunović, IT stručnjak misli da se najveća kritika na Epl i druge velike kompanije odnosi na to što ne postoji transparentnost. „Kada kupimo uređaj da zaista možemo da znamo šta da očekujemo. Mislim da na sve bitno utiče brzina tehnološkog razvoja, stari telefoni nemaju prosto neke funkcije koje imaju novi, drugo, kao korisnici uvek hoćemo nešto drugo“, kaže on i dodaje da je kod velikih kompanija ipak poverenje potošača na prvom mestu.

 

Da „pacijenti“ postaju sve mlađi, potvrđuje Novica Todosijević serviser bele tehnike: „Nije presudno da li se uređaji sklapaju u Turskoj ili Buarskoj, postoji nešto drugo, a to je da postoje aparati za druga, naša tržišta. Postoje veš mašine od 1.000 evra i one od 300, mi možemo da platimo na primer mašine od 300 evra. Ako ona odradi garantni rok, plus malo više, tu ne vidim problem“, kaže on.

 

U našoj zakonskoj regulativi imamo otežavajuće okolnosti pa tako nije lako pokrenuti sudski spor, odnosno, još uvek nije moguće pokrenuti kolektivnu tužbu. Dodaje i da su često sudski sporovi skupi, dugu traju i nezivesni su, ističe Bogosavljević.

 

Izvor: B92.net