INICIJATIVA PENZIONERA ZA SREĐIVANJE BAGDALSKE ŠUME

 

 

Ova šuma veličine preko 50 hektara, vlasništvo države Srbije, nalazi se na pola sata laganog hoda od centra Kruševca, na kosi iznad Memorijalnog komplesa „Slobodište“.
Mnogi penzioneri i ostali građani, svakodnevno šetaju po improvizovanim stazama. Omladina takođe vozi bicikle i rekreira se.

 

Skoro da ne postoji grad u Srbiji sa ovakvim prirodnim bogatstvom na samoj periferiji grada kao što je Bagdalska šuma u Kruševcu.

 

Postoji realna mogućnost da se sa malim ulaganjima, upristoje pešačke staze i staze za bicikliste. To bi bilo od neprocenjivog značaja za poboljšanje zdravlja naših građana.
Neophodno je postaviti klupe za odmor u šumi i adekvatne stočiće za ručavanje.Moguće je stvoriti uslove za upražnjavanje sportskih aktivnosti, na prirodnim malim terenima, bez velikih ulaganja. Zdravstveni problemi i tempo života naših sugrađana, nameće ovu potrebu.

 

Od centra grada, do ove šume , može se doći i autobuskim prevozom.“Ujedinjene nacije – centar Grada – Bagdala“.

 

Ovo prirodno bogatstvo , izloženo je svakodnevno uništavanju, od neovlašćenih lica – šumokradica. Ne postoji lice koje je zaduženo za čuvanje ove šume.

 

Zamislimo ovih 50 ha šume, kao park, u kome se svakodnevno odmaraju, rekreiraju se, šetaju i druže se brojni Kruševljani. Imamo prirodnu banju na dohvat ruke a ne umemo dovoljno da je iskoristimo.

 

Penzioneri okupljeni u Udruženju penzionera i drugi građani okupljeni u Udruženju građana „Slobodište“, apeluju na gradske vlasti, da pažljivo razmotre ovu inicijativu, s ciljem da se ista realizuje.

 

Zahvaljujemo se ljudima dobre volje, koji će pomoći u realizaciji ovog projekta.

DANA 16. JUNA 2018. GODINE U 12. ČASOVA, IZLAZIMO DA DAMO PODRŠKU OVOJ INICIJATIVI.

 

Udruženje penzionera Grada Kruševca