GROZNICA ZAPADNOG NILA U SRBIJI ODNELA TRI ŽIVOTA

Od groznice Zapadnog Nila u Srbiji je umrlo troje ljudi, a zaražena je 41 osoba, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

 

Obolelo je 27 muškaraca i 14 žena sa teritorije Južnobanatskog, Južnobačkog, Sremskog, Srednjebanatskog i Podunavskog okruga, kao i sa teritorije Beograda.

 

Bolest prenose zaraženi komarci koji su registrovani na 53 lokaciji u Srbiji, navedeno je na sajtu Batuta. Bolest je sezonskog karaktera, javlja se u letnjem periodu kada je najveća aktivnost komaraca. Prvi oboleli uglavnom se registruju u drugoj polovini jula meseca, a najviše obolelih ima u avgustu. U zemljama EU do sada je registrovano 19 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila – Grčka, Italija, Mađarska i Rumunija.

 

Groznica zapadnog Nila prvi put se pojavila u Srbiji 2012. godine. Od prvog pojavljivanja do prošle godine obolelo je 574 ljudi, a umrla 61 osoba. Većina ljudi inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve posledice, ili je bolest praćena simptomima sličnim gripu. U malom broju slučajeva javljaju se teške komplikacije kao što su upala mozga i upala moždanih ovojnica.