GRAĐANI ZA MESEC DANA PREDALI PREKO 65.000 KOMADA ORUŽJA

Građani su za mesec dana akcije predaje nelegalnog naoružanja, koju je MUP produžio do kraja juna, predali 65.841 komad oružja, od toga više od 23.000 minsko-ekplozivnih sredstava i gotovo tri miliona metaka. Zolje, bombe, granate, ali i oružja iz Prvog i Drugog svetskog rata, čak i ustaničko oružje i oruđe – predato je u proteklih mesec dana. Većina je u policijskim magacinima nadomak Smedereva.

Kao bomba odjeknula je vest – jedan građanin predao je policiji „getling“, jedan od najubojitih mitraljeza na svetu. U svom naoružanju, MUP ima samo jedan takav komad. Stručnjaci i nisu iznenađeni – navode primer vraćanja protivavionskog topa od 20 milimetara, u jednoj od prethodnih akcija.

Zbog sumnje da i dalje postoji velika količina ilegalnog naoružanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova je produžilo akciju predaje oružja do kraja tekućeg meseca – bez posledica i krivične odgovornosti.

Prethodna akcija sprovedena je tokom vanrednog stanja 2020. godine. Tada je predato svega 146 komada oružja i oko 3.000 komada municije. Pre aktuelne, najuspešnija akcija bila je 2003. godine, posle akcije „Sablja“, kada su građani predali „oko 50.000 komada oružja“.