GRAĐANI SRBIJE KOJI BORAVE U GRČKOJ SU BEZBEDNI

U požarima u Grčkoj nema povređenih ni nestalih srpskih državljana, rekao je ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević i istakao da je u mestu Lutraki, gde ima srpskih turista, situacija mirna. Ambasador Dušan Spasojević je u izjavi za Radio-televiziju Srbije rekao da nema razloga za paniku.

 

„Mi smo danas u ambasadi okupili i turističke vodiče i predstavnike agencija koji vode srpske turiste u mesto Lutraki, gde se proširila vest da je vanredna situacija. Situacija je mirna, razgovarali smo sa lokalnom policijom, tako da nema razloga za brigu“, istakao je Spasojević. Spasojević je rekao i da je ambasada naše zemlje u stalnom kontaktu sa lokalnim organima i policijom na lokalnom i centralnom nivou.

 

U mestima gde je požar izbio, prema rečima ambasadora, bilo je dvoje srpskih državljana koji nisu povređeni, a kojima je u požaru izgoreo automobil.

 

Naveo je da je, prema najnovijim podacima grčkih vlasti, 81 osoba stradala u požaru, a strahuje se i da je taj broj veći.

 

Spasojević je rekao i da je požar lokalizovan, da ne postoji više direktna pretnja na mestima na kojima je požar izbio. „Situacija je na svu sreću bolja, vetar, koji je bio glavni uzrok toga da se požar veoma brzo raširio i doveo do tragedije, sada više ne duva“, objasnio je ambasador. Dodao je da je Grčkoj sada prioritet traganje za nestalim licima, jer je u pitanju veliki broj osoba, ali i poginulih.

 

Takođe, ukazuje da je važna i pomoć za oko 1.200 ljudi koji su ostali bez svojih domova i koji su praktično na ulici. „Mi smo se grčkoj vladi obratili sa ponudom da Srbija pomogne u svemu što im je neophodno. Još uvek očekujemo konkretan odgovor i mislim da ćemo brzo znati kako možemo da pomognemo“, naveo je Spasojević.

 

Izvor: rts.rs