FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN NA OTVORENOM

 

Kulturni centar Kruševac i Francuski institut, u okviru manifestacije „Leto kulture u Kruševcu“, organizuju proekcije filmova francuskog filmskog karavana na letnjoj sceni KCK, Jugovićeva 12 (dvorište KPZ):

 

 

 

 

I CIKLUS – OMAŽ CEZARIMA

 

SIZAN (Francuska, 2012. godina)

  1. jul 2018. godine u 20.30

Režija: Katel Kilevere

Uloge: Sara Forestije, Fransoa Damjen, Adel Enel

Dvadeset pet godina jedne krhke mlade žene (Sizan). Njen otac i mlađa sestra brinu za nju. Njihova porodična ljubav jača je odsvega. Nakon majčine smrti, dve devojke je odgajio otac. Kada je napunila sedamnaest godina, Sizan je postala majka I njen otac I sestr čine sve kako bi joj pomogli. Sizan se potom zaljubljuje u delikventa Žilijena. Ona napušta svoju porodicu kako bi pošla za njim u Marsej i završava u zatvoru. Kada biva oslobođena, ona saznaje da je njen sin poslat u hraniteljsku porodicu…

 

SERAFINA (Francuska, 2008. godina)

  1. jul 2018. godine u 20.30

Režija: Marten Provo

Uloge: Jolanda Moro, Ulrih Tukur, An Benen, Fransoaz Lebren

Godine 1912., poznati Nemački kolekcionar Vilhelm Ude iznajmljuje stan u Senlisu kako bi pisao i odmorio se od svog pariskog života. Unajmljuje kućnu pomoćnicu, četrdeset osmogodišnju Serafinu. Nešto kasnije, u komšiluku vidi malu drvenu sliku i biva iznenađen kada saznaje da je autor Serafina. Tada nastaje veoma snažna veza između bogatog kolekcionara i vizionarske kućne pomoćnice.

 

KAPETAN KONAN (Francuska, 1995. godina)

  1. jul 2018. godine u 20.30

Režija: Bertran Tavernije

Uloge: Filip Toreton, Samiel le Bian

Na Balkanu 1918, postaje sve jasnije da saveznici pobedjuju.  Konanov trud nije uzaludan: ubivši jednog čoveka, uspeva da unese strah u svet hiljada drugih. Nakon što je rat završen, ovi ljudi moraju da izbrišu sećanja o ubistvima. Problem je u tome što duša ratnika ne može da se navikne na uzbuđenja koja nosi borba.

 

KAMIJ KLODEL (Francuska, 1987. godina)

  1. jul 2018. godine u 20.30

Režija: Bruno Nuiten

Uloge: Izabel Adjani,  Žerar Depardje

Kamij Klode l posvećuje dane i noći svojoj strasti, skulpturi. Imajući podršku oca I brata Pola, ona sanja o ulasku u atelje Ogista Rodena. Pošto je pokazala svoj talenat i odlučnost da sarađuje sa njim, biva angažovana kao učenik i brzo se zaljubljuje u mentora, postaje njegova muza i oživljava svoju izumrlu maštu.

  

II CIKLUS – VELIKI  RAT

 

 ČUVARKE (Francuska, 2017. godina)

  1. jul 2018. godine u 20.30

Režija: Gzavije Bovoa

Igraju: Natali Bej, Laura Smet, Iris Bri

Godina 1915: muškarci su na frontu, a žene moraju da preuzmu uloge čuvarki farmi. Majka, Ortens, neumorna radnica, zapošljava Fransin, devojčicu iz sirotišta, da joj pomaže, zato što njena ćerka odbija da posluša. Međusobno poštovanje i divljenje se razvija između Ortens i Fransin. Ali kako bi zadržala svoju porodicu na okupu, Ortens će morati da žrtvuje devojčicu, i da plati cenu.

 

ISTOČNI FRONT, ZABORAVLJENI: 1915-1919

  1. jul 2018. godine u 20.30

Režija: Fransoa Boro

Od 1915. do 1919. godine, hiljade francuskih vojnika bore se na Balkanu. Nakon katastrofe na Dardanelima, ekspedicioni francusko-britanski korpus se iskrcava u Solunsku luku sa četvorostrukom nemogućom misijom: da pomognu srpskoj vojsci u povlačenju. Da se trajno nastane u neutralnu zemlju kako bi bilo izbegnuto njeno pripajanje neprijatelju. Da pomognu Rumuniji koja se pridružila silama Antante. Na kraju, da poraze Bugare. Teškoće su ogromne: problemi sa snabdevanjem, ekstremni klimatski uslovi, brojne bolesti, demotivisanost trupa…

 

ŽIVOT I NIŠTA DRUGO (La vie et rien d’autre, Francuska 1989.)

  1. jul 2018. godine u 20.30

Režija: BertranTavernije

Igraju: Filip Noare, Sabin Azema, MorisBarije

Godina 1920., Veliki Rat se završio pre dve godine. Francuska leči svoje rane i radi na rekonstrukciji zemlje. U tom ambijentu, dve žene različitog društvenog porekla je spojio isti cilj: da pronađu čoveka kog vole, a koji je nestao tokom rata. Njihova istraga ih vodi do istog izvora Informacija, komandanta Delaplana. Od 6. do 10. novembra 1920. godine, Iren, Alis i komandant se upoznaju, suočavaju i uče jedni o drugima…

 

ULAZ JE  SLOBODAN ZA OBA CIKLUSA FRANCUSKOG FILMA !!