EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA – „ULICE POD SVETLOM NAUKE!“

 

Pod sloganom „Ulice pod svetlom nauke!“ održana je u petak, 30. septembra, Evropska noć istraživača.

Ovogodišnja manifestacija održana je istovremeno širom Evrope, u više od 25 zemalja. Naučni program Evropske noći istraživača organizovan je u 26 gradova Srbije, a tematski fokusi bili su na značaju nauke za svakodnevni život, kao i vezama nauke i umetnosti. U Kruševcu je manifestacija privukla veliki broj školske dece pa su učešće u ovogodišnjoj manifestaciji uzele mnoge škole. Ove godine,organizatori iz Centra za promociju nauke doneli su odluku da tema Noći istraživača bude neraskidiva veza nauke i umetnosti, sa akcentom na brojne načine koji upućuju na to da je vrlo često i sama nauka jedna od vrsta umetnosti.

U posebnom fokusu bile su klimatske promene i zaštita životne sredine. Kroz veoma zanimljivo interaktivno, naučno – popularno predavanje prilagođeno svim uzrastima, sa prof. Ante Čurlinom, prisutni su se upustitili u avantutru do središta zemlje, do velikih dubina mora i okeana, dosegli su neslućene visine vasione ali prošetali i dalekom prošlošću.

Tokom ovog jedinstvenog interaktivnog i edukativnog predavanja održan je i veoma zabavan kviz. U kvizu su učestvovale četiri grupe od po tri učenika osnovnih škola i to: „Nada Popović“, „Dositej Obradović“, „Velizar Stanković Korčagin“ i „Vuk Karadžić“ i četiri grupe od po tri učenika srednjih škola: Gimnazija i Hemijsko – tehnološka škola. Zabavna pitanja i slatkiši kao nagrade za sve učesnike upotpunile su ovo divno druženje.