EPIDEMIJSKA SITUACIJA TEŠKA, NOVIH MERA NEMA

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio nakon sednice Kriznog štaba da je broj građana pozitivnih na koronavirus sve veći i veći, i da je epidemijska situacija izrazito teška i vanredna. Apelovao je na poštovanje postojećih mera, koje ostaju na snazi.

Kada je reč o početku nastave u školama, Gojković je rekao da su najbliže rešenju da škola u celoj Srbiji počne kao što je već odlučeno za Vojvodinu – u osnovnoj školi neposredna nastava, a u srednjoj kombinovano.

Na osnovu istraživanja u svetu i uvida domaćih stručnjaka, kako je naveo, doneta je odluka da je za primanje treće doze vakcine dovoljno da prođe tri meseca od primanja druge.

Skraćuje se vreme izolacije sa deset na sedam dana, dodao je Gojković. Svima koji žele da se testiraju na sopstveni zahtev, kako je naveo, biće smanjena cena pi-si-ar testa sa devet na šest hiljada dinara, a cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara.

Nemačka je vratila Srbiju na listu visorokrizničnih zemalja, pa će od nedelje biti otežan ulazak u tu zemlju, odnosno nevakcinisani i lica koja nisu preležala kovid će morati u karantin. Povratak na listu visokorizičnih zemalja posebno pogađa putnike koji nisu vakcinisani. Od nedelje svi putnici koji žele da uđu u Nemačku moraće da se registruju elektronski, a moraju da imaju sertifikat o vakcinaciji, ili o preležanom kovidu ili negativan test na koronavirus. Vakcinisani i izlečeni ne moraju u obavezni 10-odnevni karantin. Osobe koje, nisu preležale kovid i nisu vakcinisane, mogu da se oslobode izolacije najranije petog dana testiranjem na kovid 19. Nevakcinisana deca, mlađa od šest godina izuzeta su od ove mere i njima se karantin prekida automatski nakon pet dana.

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 31.540 uzoraka, od kojih je 12.721 pozitivan na koronavirus. Od posledica zaraze preminule su još 23 osobe, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Trenutno je u zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama ukupno hospitalizovano 2.368 pacijenata. Na respiratorima su 103 pacijenta.