DRŽAVA POMAŽE MLADE BRAČNE PAROVE U VARVARINU

Mere populacione politike koje ove godine sprovode opštine Varvarin, Ćićevac i Aleksandrovac, država će preko Ministarstva za demografiju i populacionu politiku sufinansirati sa 30.300.000 dinara. Najveći deo bespovratnih sredstava namenjen je mladim bračnim parovima i samohranim roditeljima koji žele da pokrenu sopstveni posao.

 

Od 17.000 stanovnika u Opštini Varvarin stalno je zaposleno samo 1.500. Sa novim radnim mestima nadaju se popraviće se i sumorna dmografska slika. Broj umrlih ove godine šestostruko je veći od broja novorodjenih. Na javni poziv već je pristiglo oko pedeset prijava. Uz preduzetničku obuku koju su prošli, kandidati su u obavezni da sačine i biznis plan. „Imamo ukupno dvadeset grantova od po 350.000 dinara koje ćemo podeliti našim građanima. Bacili smo akcenat na proizvodne delatnosti, naravno i na poljoprivredu, i bacili smo akcenat na to da se sredstva upotrebe za osnovna sredstva – za proizvodnju naspram sirovina“, objašnjava Bratislav Tašić, predsednik Komisije za dodelu sredstava.

 

Kroz podršku merama populacione politike osam miliona dinara biće izdvojeno za uredjenje dnevnog boravka za decu iz osnovne škole, opremanje ginekološke ambulante i nabavku automobila za patronažnu službu varvarinskog Doma zdravlja.

 

Izvor: rts.rs