DONACIJA OPŠTOJ BOLNICI I DOMU ZDRAVLJA /video

Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević posetili su Dom zdravlja i Opštu bolnicu u Kruševcu, povodom donacije 10 najsavremenijih medicinskih kreveta za potrebe jedinice intenzivnog lečenja Službe za hirurgiju. Kraljevski par je ispred dispanzera za žene dočekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je i obišao službe Doma zdravlja gde je razgovarao sa zaposlenima o potrebama, stručnom kadru i predstojećem objedinjavanju Opšte bolnice i Doma zdravlja, a takođe i u čekaonicama popričao sa pacijentima o kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga.

 

Ovo nije prvi put da Fondacija princeze Katarine Karađorđević donira opremu i sredstva kruševackim zdravstvenim ustanovama. Od 2001. godine, od kad živi u Beogradu, princeza Katarina je preko svoje fondacije sakupila i predala humanitarnu pomoć vrednu preko 17 miliona evra. Fondacija je usmerena na zdravstvo i unapređenje zdravstvenih ustanova, ali i na kulturne ustanove, škole i univerzitete. Sredstva se obezbeđuju organizovanjem različitih donatorskih aktivnosti u Americi, Kanadi, Velikoj Britaniji, Grckoj i drugim državama.

 

Ministar zdravlja Zlatibor Loncar je govorio i o tome dokle se stiglo sa vanrednim inspekcijskim nadzorom kruševačke bolnice, a nakon tragičnog slučaja Tamare Milić koja je preminula od posledica sepse koja joj je dijagnostikovana u Kliničkom centru Niš, u koji je dovezena iz kruševačke bolnice, tačnije sa odeljenja za ginekologiju. On je takođe naglasio da je odnos između lekara, odnosno medicinskog osoblja i pacijenata jedan od važnih faktora u uspostvaljanju dijagnoze i daljeg lečenja. Ministrar je potvrdio i da će u narednih mesec dana u kruševačkim zdravstvenim ustanovama biti zaposlena 3 lekara i 5 medicinskih sestara, shodno potrebama medicinskih službi.