DO KRAJA AVGUSTA ODLUKA DA LI I KOLIKO POSKUPLJUJE STRUJA

Srbija bi do kraja avgusta sa Svetskom bankom trebalo da završi analizu tarifa za ovu godinu, odnosno da kaže za koliko bi i da li bi struja mogla da poskupi, piše Politika.

 

„Preciznog odgovora da li će struja u Srbiji poskupeti do kraja ove godine još nema. Kako se, međutim, čita u programu ‘čuvarkuće’ koji je naša vlada potpisala s Međunarodnim monetarnim fondom do kraja avgusta bi sa Svetskom bankom trebalo da bude ‘završena analiza tarifa za 2018. godinu’, odnosno da li bi i za koliko struja mogla da poskupi“, navodi list.

 

„Politika“ podseća da je prema podacima Evropskog zavoda za statistiku cena kilovata u Srbiji je tri puta manja od evropskog proseka, gde je prosek u 2017. godini bio 0,204 evrocenti, a u Srbiji 0,066, ali i najniža ne samo u regionu nego i u Evropi.

 

Jeftiniju struju od Srbije ima samo Ukrajina.

 

„I dok u EPS-u ne žele da komentarišu ovo pitanje, jedan drugi formalni uslov iz kredita Svetske banke potvrđuje tezu o mogućoj novoj korekciji cene, gde se navodi da će zajam za razvojnu politiku pomoći da EPS približi cene struje za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64 odsto na kraju 2014. godine na 80 odsto na kraju 2018. godine“, navodi Politika.

 

U Svetskoj banci su potvrdili da li je taj uslov obavezujući za EPS.

 

Predsednik Upravnog odbora EPS-a Branko Kovačević je za Politiku rekao da EPS ostvaruje profit i sa sadašnjom cenom električne energije, ali da to ne znači da za to preduzeće ne bi bilo dobro da struja poskupi, ali da je to u Srbiji i dalje politička odluka.

 

Izvor: n1info.com; Politika