DAN SVETE TROJICE – JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH HRIŠĆANSKIH PRAZNIKA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika – dan Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Slavi se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom. Praznik se smatra rođendanom crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike i proslavlja se tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Na današnji dan crkve se kite zelenim grančicama i posipaju travom.

Po obećanju Hristovom, u pedeseti dan po vaskrsenju i deseti po vaznesenju, spustila se blagodat Svetog duha na učenike sina Božjeg. Oni su potom progovorili mnoge jezike koje do tada nisu znali i krenuli po celom svetu da propovedaju reč Gospodnju. Silaskom Svetoga duha na apostole završeno je osnivanje crkve Hristove, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje. Praznik se naziva i Trojica, Duhovi i Pedesetnica.

Danas je obeležena slava Grada Kruševca – Sveta Trojica. Nakon jutarnje liturgije u crkvi Lazarici i crkvi Sveti Đorđe, dve litije su krenule ulicama grada da bi se simbolično srele na platou ispred Spomenika kosovskim junacima, gde je sekretar Eparhije kruševačke protojerej stavrofor Dragi Veškovac pročitao  Litijsku molitvu.