APEL MUP-a NA VOZAČE MOTORNIH VOZILA DA POVEĆAJU OPREZNOST U ZONAMA ŠKOLA I PEŠAČKIH PRELAZA

Pešaci godinama unazad predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju, a samo tokom prošle godine u saobraćajnim nezgodama u Republici Srbiji poginula su 134 pešaka.

Čak četvrtina pešaka poginula je na površinama na kojima bi njihova bezbednost trebalo da bude neprikosnovena, kao što su pešački prelazi, autobuska stajališta, zone škola i trotoari.

Кako bi se unapredila bezbednost pešaka, Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na vozače motornih vozila da povećaju opreznost i smanje brzinu kretanja vozila, pre svega u zonama pešačkih prelaza i zonama škola.

MUP, saobraćajna policija kao i Agencija za bezbednost saobraćaja svake godine realizuju mnogobrojne aktivnosti sa ciljem podizanja svesti o bezbednosti u saobraćaju svih učesnika.

Iako se kontinuirano sprovode edukativne aktivnosti koje bi trebalo da deluju preventivno, statistika pokazuje da se broj saobraćajnih nezgoda značajno ne smanjuje, kao ni broj stradalih lica. Na teritoriji Rasinskog okruga u toku 2023. godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je 23 lica.

Osim na vozače, MUP i Saobraćajna policija, apeluju i na pešake, da ulicu prelaze na pešačkom prelazu  kao i da budu oprezni prilikom prelaska kolovoza, da ne koriste mobilne telefone i slušalice jer se na taj način smanjuje pažnja a time i bezbednost u saobraćaju.