COVID19, SRBIJA: SKORO TRI PUTA VEĆI BROJ INFICIRANIH U ODNOSU NA PONEDELJAK

U poslednja 24 časa u Srbiji je preminulo još dvoje ljudi od posledica koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Ukupan broj preminulih je 707, navodi se na sajtu covid19.rs.

Na respiratorima su 37 pacijenta.

Registrovana su 154 nova slučajeva zaraze koronavirusom. Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus su testirane 9.932 osoba. U Srbiji, od početka epidemije koronavirusom potvrđena su 30.974 slučaja infekcije. Do 15 sati 26. avgusta 2020. godine u Srbiji je testirano ukupno 895.507‬ osoba, koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji više se ne može definisati kao vanredna, ali je prerano reći da rizika nema, upozoravaju epidemiolozi. Na svim graničnim prelazima pojačana je sanitarna kontrola zbog povratka turista sa letovanja iz zemalja sa povećanim brojem obolelih. Vlada je uvela mere za putnike iz zemalja sa nepovoljnom epidemijskom situaicjom, a to su Severna Makedonija, Bugarska, Rumunija i Hrvatska. Građani ovih zemalja koji ulaze u Srbiju moraju imati negativan pi-si-ar test ne stariji od 48 sati od datuma izdavanja. Ostalim putnicima granična policija uručuje upozoenja gde su naznačene karakteristike i simptomi kovida 19. sa istaknutim brojevima telefona instituta za javno zdravlje. Pojedine bolnice u Srbiji izlaze iz kovid  sistema dok se  kovid  ambulante  ne zatvaraju da se pacijenti koji su sumnjivi ne bi mešali sa ostalim pacijentima.