COVID19, SRBIJA: REKORDNIH 512 NOVOINFICIRANIH

U poslednja 24 sata, u Srbiji je preminula još jedna osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan, zvaničan broj žrtava korone danas 781, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 7.425 osoba, a registrovano je 512 novih slučajeva.

Do 15 časova 21. oktobra u Srbiji testirana je ukupno 1.256.531 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima je 27 pacijenata u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, dva više nego juče.

Za sutra u 9 sati zakazana je sednica republičkog Kriznog štaba zbog naglog skoka broja zaraženih u Srbiji.

Podsećamo, 15. marta, kada je u Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog korona virusa, prijavljeno je 48 novih slučajeva inficiranja virusom Covid19. Uvođenje vanrednog stanja značilo je zatvarnje granica, zatvoranje škola, vrtića i fakulteta, a penzioneri i stariji od 65 godina pozvani su da ne napuštaju svoje domove, što im je kasnije i zvanično bilo zabranjeno, odnosno dozvoljeno samo u određenim periodima u toku dana. Policijski čas smo imali svakodnevno od 17 sati popodne do 05 sutradan i tokom vikenda neprekidno i po 82 sata. Tada je najpre smanjen obim gradskog prevoza, ukinut međugradski autobuski saobraćaj, skraćeno a zatim i ukinuto radno vreme ugostiteljskih objekata, zatvoreni su sportski objekti, dnevni centri i klubovi za odrasle i starije, posete i izlazak iz Gerontoloških centara. U velikom broju firmi je organizovan rad od kuće. Osnivani su centri za organizovanje pomoći najstarijim sugrađanima, kao što je donošenje namirnica i lekova i organizovanje lekarske pomoći, a policija je sprovodila pojačan nadzor nad svim objektima zatvorenog tipa. Predhodnu školsku godinu đaci su završili online.