COVID19, SRBIJA: MANJE NOVOINFICIRANIH, ALI VIŠE LJUDI NA RESPIRATORIMA

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je 56 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 2.331, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 13.707 osoba i registrovano je 4.995 novih slučajeva zaraze.

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije 331 pacijenat je na respiratorima!!

U iščekivanju prvih doza vakcine u borbi protiv koronavirusa najvažnija je odgovornost i poštovanje preventivnih mera. Zvaničnici ponavljaju da prve doze vakcine u Srbiju stižu do kraja godine.

Bolnički kapaciteti su prenapregnuti, a lekari se nadaju da će protivepidemijske mere uskoro dati vidljivije rezultate. Epidemiolog Predrag Kon kaže da smanjenje broja obolelih u poslednjih nekoliko dana treba da nas ohrabri, ali ne treba da se opustimo, jer je veliki pritisak na bolnice u Srbiji, naročito na odeljenja intenzivne nege.

Za sutra je najavljena sednica Kriznog štaba na kojoj će se razmatrati nove mere. „Negativan pi-si-ar test, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju, moraće u karantin 10 dana. To je najsigurnije da primenimo što se već primenjuje u Evropi“, rekao je  član Kriznog štaba, epiemiolog Branislav Tiodorović.

Postojeće mere su na snazi do utorka 15. decembra.