COVID19 U GERONTOLOŠKOM CENTRU KRUŠEVAC

Koronavirus je potvrđen u 15 ustanova koje pripadaju domovima za smeštaj odraslih i starijih i gerontološkim centrima širom naše zemlje. Ukupno je potvrđeno prisustvo virusa kod 271 korisnika i 53 zaposlena.

 

Gerontološki centar Kruševac od juče je u samoizolaciji i svi korisnici i zaposleni su preventivno testirani na Covid19. Ispostavilo se da je koronavirus nakon ovog testiranja potvrđen i među korisnicima Gerontološkog centra u Kruševcu. Pozitivni na Covid19 u Gerontološkom centru nemaju nikakve simptome virusa, čak ni povišenu temperaturu.

 

Gerontološki centar je sa dezinfekcijom prostorija i dvorišta počeo i pre naredbe Vlade Srbije, a od 13. marta 2020. su zabranjene sve posete i izlazak korisnima Centra. Gerontološki centar je i delegirao jednog zaposlenog u svakoj smeni koji je radio na poslovima dezinfikovanja svih ravnih površina – kvake, stolovi, komode i drugo u sobama, trpezariji i kolektivnom dnevnom boravku.

 

Opštoj bolnici je iz Gradskog štaba za vanredne situacije u Kruševcu naloženo da stručni tim pregleda korisnike Gerontološkog centra kojima je potvrđeno prisustvo virusa. Ukoliko je potrebno da se uradi rendgenski snimak za nekog od korisnika centra, u dogovoru sa Domom zdravlja Kruševac, isti će biti urađen u Ambulanti za respiratorne infekcije – Ambulanti „14. oktobar“ u noćnoj smeni. Takođe je naloženo Opštoj bolnici i Domu zdravlja da opredele po jednog lekara i po tri medicinska tehničara koji će raditi u Gerontološkom centru i biti ispomoć medicinskom osoblju centra i raditi po jednu smenu sa korisnicima kod kojih je dijagnostikovano prisustvo koronavirusa.

 

Vojska Srbije, Garnizon Kruševac će sprovoditi dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje objekta Gerontološkog centra u Kruševcu.

 

Veterinarska stanica nastavlja da sprovodi unutrašnju dezinfekciju prostora dva puta dnevno, dok će JKP „Kruševac“ spoljnu dezinfekciju u Gerontološkom centru nastaviti jednom dnevno.