ČETIRI OSOBE SA KORONA VIRUSOM U SRBIJI

Od juče su potvrđena još dva slučaja zaraženih kroonavirusom, tako da su u Srbiji ukupno četiri osobe zaražene koronavirusom. Od poslednjeg izveštaja juče u 18 časova, do danas u osam časova, testirani su uzorci pet osoba od kojih su dva bila pozitivna i tri negativna na novi koronavirus. Na „Torlaku“ je dosad testirano ukupno 108 osoba.

 

Zaražene su dve devojke koje su prethodno bile u kontaktu sa zaraženom osobom, koja je trenutno u inostranstvu. One su smeštene u Beogradu na Infektivnoj klinici. Očekuje se da će ovog jutra biti održana sednica Vlade na kojoj će se razgovarati o novim pooštrenim preventivnim merama koje je predložila Radna grupa formirana za kontrolu koronavirusa.

 

Koliko je poznato, KORONA virus može uzrokovati blage simptome slične gripu, poput povišene telesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora. U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu prouzrokovati smrt pacijenta. Osobe koje boluju od hroničnih bolesti podložnije su težim oblicima bolesti.

 

Za Kovid-19 još nema leka, a naučnici testiraju vakcine koje bi omogućile zaštitu od ovog virusa.