ČAK OSMORO POGINULIH NA PUTEVIMA U SAMO 3 DANA

U protekla tri dana osmoro poginulih u saobraćaju. Stradaju pešaci i to na pešačkim prelazima, pa iz Uprave saobraćajne policije upozoravaju vozače da smanje brzinu i obrate pažnju na pešake, bicikliste i motocikliste koji su najugroženija kategorija. U predhodna tri dana poginuli su trinaestogodišnja devojčica iz Prnjavora, kada je na nju, na pešačkom prelazu, naleteo auto. Dve nesreće na Novom Beogradu, u prvoj je vozač je udario ženu dok je prelazila ulicu, a isto tako nastradalo je dete u Zemunu koje sa teškim povredama preneto u Institut za majku i dete. U Žitorađi je na ženu naleteo automobil i pritom je usmrtio. Vozač, koji je imao 1,2 promila alkohola u krvi

„Prve analize pokazuju da je najčešći uticajni faktor ovih nezgoda bila neprilagođena brzina, zatim nepropisno preticanje, a simptomatično je da veliki broj učesnika u saobraćaju nije koristio pojas“, navodi Aleksandar Radenković, MUP Srbije. Stručnjaci upozoravaju da smanjena brzina čuva pešake i da pešaci moraju nositi, naročito u zimskim uslovima, odeću koja je jarkih boja, jer tako postaju vidljivi na putu. „Brzina od 30 kilometara na čas daje prilično veliku šansu detetu da preživi bez težih posledica. Svako prekoračenje brzine drastično smanjuje šansu za preživljavanje, odnosno povećava težinu povreda kod deteta“, ističe Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Podaci govore da u saobraćaju strada sve više pešaka i motocikla. Primera radi, samo ove sezone život je izgubilo više od 50 motociklista.

Izvor: rts.rs