BOGOLJUB: „RECEPT ZA DUG ŽIVOT? UMERENOST U SVEMU!“

Ponekad smetnemo sa uma koliko je svakom ljudskom biću potrebno društvo, pažnja i razumevanje, ma koliko godina ta osoba imala. Bake i deke, pored potrebe za negom i različitim vrstama pomoći, imaju potrebu i za druženjem. Tako je Bogoljub, profesor u penziji, organizovao jedno zanimljivo druženje za svoje bivše kolege, korisnike Gerontološkog centra, porodicu i prijatelje, a povodom svog jubilarnog, 80. rođendana.

U organizaciju proslave rođendana bila je uključena i Bogoljubova ćerka. U Gerontološkom centru Kruševac, ustanovi za smeštaj, brigu i negu starih lica, trenutno ovde živi oko 200 korisnika. Proslavi rođendana prisustvovala je i direktorka centra.

Bogoljubova ćerka nam je rekla da je Bogoljub sam odlučio da postane korisnik Gerontološkog centra i da je, kao član najuže porodice, izuzetno zadovoljna uslovima u kojima njen otac sada živi.

Starenje populacije danas predstavlja jedan od najvećih uspeha čovečanstva ali i jedan od najvećih izazova. Neophodno je istaći da je udeo osoba starijih od 60 godina u porastu i da se taj trend nastavlja sa jedne straneusled opadajuće stope nataliteta, a sa druge strane usled povećanja dužine životnog veka. 2030. godine će biti više ljudi starijih od 60 godina nego dece mlađe od 10 godina.