A1: UKLANJANJE SNEGA I LEDA SA TORNJEVA MOBILNE TELEFONIJE

Uticaj na signal mobilne mreže često imaju vremenski uslovi, što zahteva adekvatno održavanje.

Za tim koji se bavi održavanjem baznih stanica to često podrazumeva odlazak do neprohodnih, zavejanih predela.

A1 Srbija ima svoj tim za održavanje mreže na terenima širom Srbije, zahvaljujući kome se lakše i brže otkrivaju i otklanjaju potencijalne poteškoće koje se javljaju na mreži i time još više unapređuju servisna dostupnost i pouzdanost mreže.

Uklanjanje snega i leda sa smrznutih tornjeva mobilne telefonije na teško dostupnim lokacijama na planinskim vrhovima jedan je od najtežih poslova u održavanju mobilne mreže operativnom i omogućavanju usluge korisnicima A1 Srbija. Potrebno je oko 3-4 sata da se završi posao u ovim ekstremnim uslovima sa samo ručnim alatima kao što je pijuk, jer hemijska sredstva ne pomažu. Pristup baznim stanicama ceo posao čini još težim, jer često veći deo puta A1 terenski tim mora da pređe peške, kroz jak sneg i mećavu.

Članovi terenskog tima A1 Srbija, Ivan Jovičić i Sveta Vasković, imali su težak zadatak da na jednom od vrhova planine Deli Jovan u Istočnoj Srbiji, obiju sneg i led i obezbede neometan rad A1 bazne stanice kako bi usluge i servisi bili dostupni korisnicima uprkos ekstremnim vremenskim uslovima.