U KRUŠEVCU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN UMETNOSTI

Savet za mlade grada Kruševca, u saradnji sa Kancelarijom za mlade i svim mladim ljudima iz grada koji su izrazili želju da učestvuju u organizaciji i realizaciji obeležavanja Međunarodnog dana umetnosti, organizovao je u Pionirskom parku prigodan program.

Kružna scena u centralnom delu Pionirskog parka bila je pretvorena u otvoreni umetnički atelje gde je od 16 sati otvorena izložba mladih umetnika grada Kruševca i realizovana radionica javnog crtanja i slikanja. Od 17.30 do 19 sati bila je predstavljena pozorišno-muzička delatnost kroz nastupe mladih stvaralaca sa teritorije grada Kruševca.

„Nama, kao gradu i Savetu za mlade veoma je važno da mlade ljude motivišemo da se uključe i budu aktivni činioci svoje društvene zajednice i kroz ovakve manifestacije se trudimo da im damo priliku da nešto sami organizuju. Veliki broj ljudi se okupio u Pionirkom parku da vide program koji su mladi pripremili. Veoma sam ponosan na dosadašnje rezultate Saveta za mlade i ovo je samo početak obeležavanja za mlade važnih datuma, imamo ih još osam i nastavićemo po istom principu, mladi će organizovati, naravno uz svu podršku grada, Saveta za mlade i Kancelarije za mlade“, rekao je Aleksandar Jovanović, zamenik gradonačelnika grada Kruševca.

Prepodnevni deo programa obeležavanja Međunarodnog dana umetnosti uključivao je posete institucijama u kulturi, kako bi se mladima približio njihov rad i predstavili programi namenjeni njima. Bile su organizovane posete Kulturnom centru Kruševac, Kruševačkom pozorištu, Umetničkoj galeriji i Narodnom muzeju.

Međunarodna asocijacija umetnosti proglasila je 2012. godine 15. april za Svetski dan umetnosti. Dan kada se promoviše i ističe važnost umetničkog stvaralaštva, kreativnosti i svega onoga što oplemenjuje i okruženje čini lepšim, smislenijim. Ovaj dan izabran je zbog toga što se 15. aprila 1452. godine rodio genije svetske umetnosti i epohe renesanse Leonardo da Vinči, univerzalni čovek i svetionik koji je na najkonstruktivniji način pokazao čovečanstvu da su lepo i znanje izlaz iz mračnjaštva.