3.773 NOVOINFICIRANE OSOBE TOKOM POSLEDNJA 24 SATA

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je tokom poslednja 24 sata na koronavirus testirano 18.256 uzoraka. Pozitivno je 3.773. Preminulo je 55 pacijenata, ukupno 10.951 od početka epidemije. Hospitalizovano je 6.289, među kojima je 267 na respiratorima.

U kruševačkoj Kovid bolnici smanjen je broj hospitalizovanih pacijenata. U ovom trenutku na lečenju se nalazi manje od 300 pacijenata, od kojih je 50 njih na intenzivnoj nezi. Uglavnom su smešteni kovid pacijenti starosti između 50 i 60 godina, većina njih ima i pridružene bolesti, a primetan je i povećan broj mlađih osoba koje su na hospitalizaciji.

Na kovid odeljenima Opšte bolnice u Kruševcu, prema podacima od juče, konačno je broj hospitalizovanih manji od 100, tačnije, 80 ljudi iz Rasinskog okruga, obolelih od kovida, smešteno je u kruševačkoj gradskoj bolnici.

U Kovid ambulanti u Kruševcu takođe je primetan je blagi pad novozaraženih Kovidom 19. U proseku se obavi između 350 i 400 dnevno, od čega je polovina prvih pregleda. Međutim, pacijenti koji dođu u Kovid ambulantu, nemaju uvek dijagnostikovan koronavirus, već su u populaciji aktuelne i sezonske respiratorne infekcije.
Građani koji su zainteresovani da prime vakcinu, od juče mogu da se prijave i slanjem SMS poruke. Ukoliko želite da se prijavite, izaberete svoju vakcinu i dobijete termin, potrebno je da na određene četvorocifrene brojeve pošaljete SMS sa svojim Jedinstvenim matičnim brojem građana.

Kancelarija za IT od danas je uvela novu uslugu – digitalni zeleni sertifikat kompatibilan sa EU. Sa tim sertifikatom će moći da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane širom Evrope dok će stari srpski digitalni sertifikat ostati u upotrebi u zemlji.

Jučerašnja odluka Komisije olakšaće proveru informacija o primljenim vakcinama, o preležanoj bolesti kovid-19 ili o PCR ili antigenskom testiranju, ali ne predstavlja putni dokument. Odluka ne znači da će srpski državljani, koji poseduju digitalni zeleni sertifikat, automatski moći da uđu u sve zemlje Unije, pošto ona ne menja stav pojedinačnih članica EU o tome koje vakcine priznaju. Većina članica EU i dalje ne priznaje ruske i kineske vakcine protiv koronavirusa, zbog čega nosioci srpskog sertifikata i dalje moraju da proveravaju da li ispunjavaju konkretne uslove za ulazak u određenu državu EU.