22. MARTA SE OBELEŽAVA SVETSKI DAN VODA

Povodom Svetskog dana voda, u Kruševcu je danas, u organizaciji JKP „Vodovod Kruševac“ i Saveza hemijskih inženjera Srbije, održan regionalni stručni skup o primeni standarda kvaliteta u radu laboratorija za analizu vode za piće.

Kruševački Vodovod i Savez hemijskih inženjera Srbije, povodom 22.marta, Svetskog dan voda, organizovali su regionalni stručni skup o primeni standarda kvaliteta u radu laboratorija za analizu vode za piće. Na skupu su učestvovale 34 laboratorije iz regiona, koje su, nakon održane prezentacije, analizirale uzorkovanu vodu iz Fabrike vode u Majdevu. Cilj skupa jeste upoređivanje rezulatata, istakao je Nenad Kostić ispred Saveza hemijskih inženjera Srbije i objasnio da je samo uzorkovanje vrlo važan podproces laboratorijskog ispitivanja. Nakon uzorkovanja vode, svi timovi će uzorke poneti sa sobom i ispitivati ih u svojim laboratorijama.

Na osnovu rezultata i statističke obrade podataka, labaratorije će dobiti i odgovarajuće sertifikate. 22. mart je proglašen Svetskim danom voda rezolucijom Ujedinjenih nacija 1992. godine, a već od 1993. godine se kao takav u čitavom svetu obeležava različitim aktivnostima.