OGNJENA MARIJA, SESTRA SVETOG ILIJE

Srpska pravoslavna crkva 30. jula proslavlja praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Ovaj praznik nije obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru, ali je veoma poštovan, posebno među ženama.

 

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina je sestra od Svetog Ilije koja kažnjava gromom i zbog toga spada u “ognjevite svece”. Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine “gori nebo i zemlja”, ne rade nikakvi poslovi, kako po kući, tako i u polju. Po verovanju, one kojima se na ovaj dan zapali žito ili seno Marija opominje jer su se ogrešili radeći na praznik.

 

Takođe, na Ognjenu Mariju se ne valja kupati u “velikim vodama”, jer su brojni slučajevi utapanja baš na ovaj dan. Veruje se da devojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvek u njih gledati kao “u svoj odraz u ogledalu”.

 

Sveta mučenica Marina rodom je iz Antiohije, veru je primila u 12 godini, a otac ju je, kada je saznao da je hrišćanka, isterao iz kuće. Posečena je mačem u 16. godini, u doba cara Dioklecijana jer nije htela da se uda. Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obeležavaju kao krsnu slavu.